Ahol rabul ejt a történelem!

Helytörténeti Gyűjtemény

Helytörténeti Gyűjtemény képekben

Tárgyi emlékek

Dokumentumok

Fotográfiák

Kisfilmek

Nyitva minden csütörtökön 12-16:30-ig.

A nyári hónapokban szombatonként 10-14-ig.

Csoportokat ettől eltérő időpontban is szívesen fogadunk! Bejelentkezni a könyvtár elérhetőségein lehet.

Új szolgáltatásunk: Szabaduló porta gyerekeknek, családoknak.

A belépés díjtalan!

Üllőn a helytörténeti gyűjtőmunka 1971-ben indult, az iskolában létrehozott honismereti szakkör munkájával.

Petrányi Béláné, az akkori iskolaigazgató a szakkör vezetésével Fehér László tanár urat bízta meg, és átadta neki a már korábban a településről összegyűjtött anyagokat (pl. a volt községháza 1944-es kiégésekor megmentett iratokat, plakátokat, vagy pl. a Bardóczy Károlyné vezette Falukrónikát, melyet 1968-ban a Hazafias Népfront felhívására kezdték írni, az 1945-65 közötti eseményeket foglalta össze, stb).

A tanulók sikeres gyűjtőmunkába kezdtek, melynek eredményeként egyre több irat, fénykép került elő: pl. Thuróczy Józseftől 1974-ben, ill. Kiss Sándor művelődési ház igazgatótól főleg az amatőr színjátszás sok plakátja, meghívója, csoportképe.

A felnőtteket 1985-86-tól kezdve sikerült aktivizálni. 1988-ban alakult mega Honismereti Baráti Kör, amely azzal a céllal jött létre, hogy a település első írásos emléke (1289) tiszteletére, a 700 éves évforduló alkalmából Honismereti Gyűjteményt hozzanak létre, a régi csendőrségi, majd egészségügyi épületben, amely éppen megüresedett, mivel 1989-ben felépült az új egészségház. Az aktív, idősebb lokálpatrióták (Dobos József, Szemes Ferenc, Nagy Mátyás, Kökény István, lehetne a sort tovább folytatni) segítségével egyre több tárgyi emlék gyűlt össze, amelyet az akkori Nagyközségi Könyvtár dolgozói, – élükön Pálmai Lászlóné könyvtárvezetővel, és Pálvölgyi Ferencné Kató nénivel – vették át és gyűjtötték össze a könyvtárban. Céljukat kis késéssel érték csak el.

Végül a gyűjtemény, 1992. április 11-én, ünnepélyes keretek között került átadásra. A bejárat kulcsa a Nagyközségi Könyvtárban lett elhelyezve.

A kiállítás 2005. decemberéig működött. Ekkor a képviselőtestület döntése értelmében az épület a Humán Szolgáltató Központ használatába került, így a Honismereti, helytörténeti gyűjtemény értékes anyaga dobozokba került.

Csipkerózsika-álmából a gyűjtemény, egy új helyen ébredt fel. 2014-ben a Kissné Szabó Katalin polgármester vezette képviselőtestület méltó helyet talált a szunnyadó gyűjteménynek, amelyet a várossá válás 10. évfordulója alkalmából kiegészítve újabb gyűjtésekkel 2015. augusztus 19-én nyitottak meg a látogatók számára.

Nagyon sokan segítettek a gyűjtemény létrehozásában, és mindkét kiállítóhely kialakításában. A kiállított anyagokat adományozók, illetve a feldolgozást végzők nevei az előtérben elhelyezett üdvözlő tablón olvashatók. Ezúton is köszönjük a támogatást!

A Helytörténeti Gyűjteménybe folyamatosan várjuk a település történetével kapcsolatot tárgyi emlékeket, dokumentumokat, képeket.

Az Üllő Anno facebook csoportot azért hoztuk létre, hogy legyen egy virtuális tér is, ahol régi emlékeket oszthatunk meg egymással.