Képzőművészet 60 négyzetméteren!

Merczel Erzsébet kiállítóterem

Merczel Erzsébet: KÖNYVTÁR

Mottó: Ki száz éve erre járt, Üllőn könyvtárt már talált!

„Ember, ki itt belépsz…” tudod, hogy merre jársz?
Templom ez itt, szentélye tudásnak.
Igazi kincsesbánya!
Ki gyakran lépi át küszöbét, biztos, hogy meg nem bánja.
A tudást nem kilóra mérik, bár egy-egy könyvnek súlya
a kezdő szomjazót – főleg, ha gyermek – majd a földig húzza.
Betűkből áll itt össze biz’ a sok szó,
szavak alkotnak mondatot, melyekből születik az ÍRÁS!
„A szó elszáll” az ÍRÁS itt marad.
Térj be hát, és művelődj, érezd jól magad!

Könyvtárunk szerves része a Merczel Erzsébet kiállítóterem, amelyben igen változatos, főként képzőművészeti, kiállításokat szervezünk közösen, az Üllői Mecénás Művészeti Klubbal.

2003-ban szűnt meg a könyvtár mellett működő könyvesbolt. A megüresedő helyiségeiből került kialakításra egy 60 nm-es kiállítóterem, amelyet a könyvtár kapott meg. Egymást érték a kiállítások, majd 2005-től az akkor megalakuló Üllői Mecénás Művészeti Klub társszervezőként segítette a tárlatok megrendezésében és lebonyolításában a könyvtárosok munkáját. A klub megalapítója Merczel Erzsébet volt, aki 1997-óta élt Üllőn. Irodalmár és művészetkedvelő, a kultúra igazi mecénása. A klub életét sajnos csak rövid ideig, 2006-ban bekövetkezett haláláig egyengedte. Emlékét a könyvtár udvarán üllői motívumokkal díszített kopjafa is őrzi, amelyet Bognár István fafaragó mester készített.

A klub irányítását a szintén irodalommal foglalkozó N. Kékedy Ibolya vette át. A hosszútávú baráti- és munkakapcsolat tiszteletére 2015-ben, a klub megalakulásának 10. évfordulója alkalmából a kiállítóterem, egy jubileumi kiállítás ünnepi keretei között vette fel néhai Merczel Erzsébet nevét.
A névtáblát Kissné Szabó Katalin polgármester asszony és Fehér Imre alpolgármester úr leplezte le.

Évente átlagosan 6-8 kiállítást szervezünk, felvonultatva a legkülönbözőbb művészeti ágakat. Igyekszünk a környék alkotóit felkutatni és bemutatkozási lehetőséget biztosítani számukra, ezzel is arra bátorítva mindenkit, hogy kezdjenek bele bátran valamilyen alkotó tevékenységbe.

Kérjük adója 1%-val támogassa a Merczel Erzsébet Alapítványt:

18711262-1-13