Hogy volt könyvtár Üllőn?!

Könyvtártörténet

Üllői Könyvesház 1978. december 1.

Olvas-LAK

 

Üllőn az első könyvtárat, az 1903-ban alapított Üllői Dal-, és Önképzőkör szervezte. Ez könyvtárunk jogelődjének nem tekinthető, de a mai napig őrzünk olyan köteteket, amelyek a kör, 1903-as tulajdonbélyegzőjével vannak ellátva. A mai könyvtár 1963-ban jött létre, egy igen kicsi épületben. Itt kezdte meg működését egy könyvtárossal, a Pesti út 41. szám alatt, ahol a könyvtári állomány zsúfoltan, egymás tetejére rakva fért csak el. 1978-ban a Pesti és az Ócsai út kereszteződésénél található régi iskolaépületből, úgynevezett Könyvesházat hoztak létre. Ebben az épületben kapott helyet a könyvtár és egy könyvesbolt. A könyvtár épületében felnőtt-, és gyermekrészleg, valamint klubhelyiség került kialakításra. A könyvesbolt megszűnése után, 2003-ban került kialakításra a helyén egy kiállítóterem, amelyben igen változatos képzőművészeti kiállításokat szerveztek, az Üllői Mecénás Művészeti Klubbal közösen. Ekkor már két könyvtáros és egy számítógép-kezelő kolléga látta el a feladatokat.

Az intézmény 2004-ben vette fel Vargha Gyula költő, műfordító, akadémikus nevét, aki korábban a településen élt. Emlékére 2007 óta szavalóverseny kerül évente megrendezésre, rotációs rendszerben, Káva, Nemesgörzsöny és Üllő szervezésében. A könyvtár névadásának tizedik évfordulója alkalmából került sor Fehér László, Üllő története című helytörténeti monográfiájának könyvbemutatójára. Az Üllői Mecénás Művészeti Klub a következő évben jubileumi kiállítással ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját, ennek tiszteletére a klub alapítójáról, Merczel Erzsébetről neveztük el kiállítótermünket. Még ebben az évben, a várossá válás tizedik évfordulóján Helytörténeti Gyűjtemény nyílt, amely a könyvtár gondozásába került. Rá egy évvel, hangulatos búboskemencével gazdagodott a kiállítóhely, ahol rendszeresek a helyi intézmények, civil szervezetek találkozói.

Nálunk könyvből van a kerítés is! Formabontó, könyvajánló kerítésünk 2017-ben készült el, amely országos ismertséget hozott számunkra. Egy évvel később az udvarunkat változtattuk csodálatos tündérvilággá. Kedves, apró meselények, tündérek, koboldok költöztek a kiskertünkbe, akik nagy lelkesedéssel csalogatják be hozzánk az ifjú nemzedéket. Nekik kedveskedtünk, amikor a Vasadi utcai bejáratunk felől, legújabb kerítésléceinket az üllői gyerekek kedvenc ifjúsági íróinak neveivel, valamint Babits Mihály, Ritmus a könyvről című versének, könyvtáros szívet melengető soraival díszítettük.

Klubjelleggel működő állandó programjainkon kívül gyerekek és felnőttek egyaránt találnak ötleteket a tartalmas időtöltésre. Többek között a könyvszobrászat tudományával is megismerkedhetnek a kézműves alkotások szerelmesei Gombainé Kriszti segítségével. Az így újrahasznosított könyvek, a félévente tartott filléres könyvvásárainkból kerülnek ki, amelyekkel nem csak a bevételeinket gyarapítjuk, de a közel harmincezres állományunkat is karban tartják.

Könyvtárunk aktívan vesz részt Üllő kulturális életében. Az évek során több apró OlvasLak-kal ajándékoztuk meg a város távolabbi részén élő lakosait. A kiállítások mellett számos rendezvénnyel várjuk az érdeklődőket. Olvasásra csábító fotelünkben már számos író találkozhatott olvasóinkkal! Szeretnénk, ha a jövőben is egyre többen látogatnának el hozzánk, ezért készítettük el legújabb könyvtár népszerűsítő projektünket a VelWorks Média ifjú csapatával, akik jó érzékkel profi, ízléses és egyúttal meleg, családias hangulatú filmet készítettek rólunk. Pont olyat, amilyenek vagyunk! Kisfilmünk segítségével hirdetjük város-szerte: Kedves Olvasó! „Itt a helyed!”

Találkozzunk a könyvtárban!